dilluns, 19 de gener del 2015

IRONMAN COZUMEL 30/11/2014

El passat 30 de novembre a l’illa de Cozumel (Mèxic) tenia lloc la sisena edició d’una de les proves esportives més dures que hi ha, l’IRONMAN.

Quan parlem d’un IRONMAN no estem parlant de qualsevol cosa. Estem davant de la prova més exigent del triatló. En la que s’han de nadar 3’8 km, pedalar 180 km i acabar corrent una marató (42’2 km).

Uns dies abans, ens plantàvem a Cozumel en Jordi Extremera i jo, en Xavi Conchillo, per afrontar la darrera setmana abans del repte. Els dies previs a la prova van servir per adaptar-nos al canvi horari i al clima mexicà que en aquests moments iniciava la seva temporada d’estiu. Aquesta era la darrera setmana de més de cinc mesos d’entrenament amb aquest objectiu al cap.

Unes quantes sortides en bicicleta per reconèixer el circuit de bici, alguna nedada per habituar-se a la temperatura de l’aigua i alguna sortida curta de córrer per notar sensacions. Dos dies abans, el 28 de novembre, vam fer recollida de dorsals i documentació i el dia 29 vam portar la bicicleta i la bossa amb la roba de bici que ens posaríem al sortir de l’aigua a la T1(zona de transició 1) i la roba de córrer per posar-nos a l’acabar el tram de bici i afrontar la marató, a la T2.

Tan sols quedaven unes hores. La duresa de la prova òbviament ens feia aflorar nerviosisme però el volum d’entrenament ens aportava la seguretat necessària en aquests moments.
El dia 30 ens llevàvem a les 4h del matí per anar cap a la T1 a buscar el bus que ens portaria a la zona de sortida del tram de natació. Aquesta sortida es produïa per franges d’edat. La nostra era a les 7:07h del matí. Uns vint minuts després dels triatletes professionals.

El tram de natació de l’Ironman de Cozumel era pràcticament una línia recta els quasi 4 km. La profunditat era del voltant d’uns 4 m. i amb un fons marí espectacular de corall i fauna marina tropical. Un cop vam arribar a la T1 (Parc de Chankanaab) vam sortir de l’aigua i vam anar corrent cap a buscar la bossa que havíem portat el dia anterior i en una carpa ens posàvem la roba de bici i cap a buscar la bici per afrontar tres voltes de 60km a la única carretera que volta la illa. Si el tram de natació el vam afrontar en pràcticament una hora de temps, ens quedaven sis hores de bici per davant. Aquest tram calia fer-lo amb cap perquè regular-se era bàsic, ens esperava una marató tot seguit.

La regulació va costar perquè aquest ironman presenta un tram de bici pràcticament planer on no es pot parar de pedalar i on hi ha un tram d’uns 15-20 km amb fortes ràfegues de vent lateral i/o frontal que fan necessari que t’exigeixis més del necessari per mantenir la velocitat. La darrera volta de bici va començar a notar-se a les cames i en acabar aquest tram a la T2 (poble de Sant Miguel) i baixar a córrer, només pensàvem que quedava una disciplina i que era el darrer tràmit per un merescut descans després de molt temps.

Un cop vam començar a córrer el canvi de bici a córrer ens va fer oblidar el desgast damunt la bici i la primera volta al circuit d’asfalt de 14km la vam afrontar amb energia si bé, els parcials de temps cada 7km, ens anaven mostrant que les mitges de velocitat augmentaven i que per tant l’esgotament físic s’anava fent cada cop més present. És a partir del km30 de la marató on diuen que et trobes “el mur”, aquella barrera psicològica que has de superar no fent cas del mal de cames, i on el teu cap és qui ha de portar el teu cos cap al final. La darrera volta corrent certament va ser la part més dura de l’ironman però tant un com l’altre vam treure forces per acabar-la i acabar així amb èxit el nostre primer IRONMAN.

Ens van fer falta prop de dotze hores però la satisfacció al creuar l’arc d’arribada d’una prova tant exigent és majúscula.

Xavi Conchillo  

Posició 337è de 2600 competidors 11h 50’41"
Swim:  1h07'55" - mitja de velocitat 1'47" min/100m
Bike: 6h00'02"  - mitja de velocitat 30 km/h
Run: 4h32' - mitja de velocitat 6'28" min/km
T1: 5'48" T2: 4'45"

Jordi Extremera 
Posició 487è de 2600 competidors 12h 22’06"
Swim:  1h05'36" - mitja de velocitat 1'44" min/100m
Bike: 6h17'06"  - mitja de velocitat 28'64 km/h
Run: 4h45' - mitja de velocitat 6'46" min/km
T1: 7'05" T2: 7'19"
El 30 de novembre aconseguíem però dos reptes, si bé l’esportiu particular de cadascú d'acabar-lo, i el solidari que ens havíem proposat. Posavem punt i final a la col•laboració que fèiem amb l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu. Entroncant-lo amb el nostre objectiu havíem realitzat un parell d’activitats esportives per donar a conèixer i motivar a la gent a contribuir solidàriament en l’ampliació del que ja és, hospital de referència a nivell estatal i europeu pel que fa al tractament del càncer infantil. La nostra contribució, en ressò i econòmica, si bé minsa, des del primer moment el que ha volgut fer és sumar i per tant, des d’aquest punt de vista ens sentim satisfets