dimarts, 16 de desembre del 2008

S'acosten FESTES

Encara recordo les meves millors joguines: els clicks de PLAYMOBIL.

Estava més estona muntant la paradeta, que si això aquí, que si aquest aixecant el braç, l'altre dins el cotxe,... que movent-los en ple joc. I el "barco" pirata què!!!

Fins i tot se n'havien fet acudits dels cliks: Arriba un click a un bar i demana una cervesa. El cambrer li pregunta: ¿vol una cervesa negra o rossa? i el click contesta: Tant me fa, que estigui fresqueta, si de totes maneres me la tiraré per l'esquena. A veure, és dolent però rius.

Doncs bé per aquells fans dels cliks hi ha una joguina japonesa que recorda molt els clicks i que de ben segur agradarà a aquelles persones, més aviat adultes, que amb una certa vena artística, avantguardista, apassionada per l'art deco i la fusió urbana moderna, dissenyadors, etc. Són els QEE (pronunciat "ki") una col·lecció de joguines creada per una empresa de Hong Kong anomenada Toy2R .

El Qee original té unes formes humanes molt simplificades, semblant en aquest sentit a un click de Playmobil o a un LEGO. Aquestes figures però tenen diferents dissenys, si bé el cos ve a ser el mateix en tots els casos el què en varia és el cap. Depenent del cas el Qee pot tenir el cap d'un os amb orelles asimètriques, anomenat BearQ; un gat KitcatQ; un gos DoggyQ; un mico MonQ, un conill Bunee, etc. La gràcia ve a ser el disseny de la coloració del Qee, i aquí no hi ha límit. De Qees se'n produeixen en sèries limitades o directament en blanc perquè te'l pintis tu mateix.
>> Aquí a l'esquerra per exemple veièm un Qee inspirat en un personatge de la pel·lícula The Warriors (1979) de Walter Hill.

Molts artistes contemporanis i dissenyadors d'Àsia, Austràlia, Europa, Estats Units i Sud Amèrica n'han dissenyat coloracions. Marques com ADIDAS, BENETTON, BENQ, BMW, Crhristian LACROIX, DKNY, MITSUBISHI, MTV, NOKIA, SANDISK, SAMSUNG, SONY, STARBUCKS, SWATCH, XBOX360, LE SPORTSAC,... han creat el seu propi Qee.


Habitualment la seva mida és d'un 5'36cm. però se'n poden trobar de fins a 1'5m. La mida habitual és la primera perquè el seu objectiu era precisament fer la funció de clauer, d'aquí que la seva pronunciació recordi a "clau" en anglès ("key").

Aquells que recorden amb nostàlgia com era jugar amb aquelles figuretes de Playmobil fins a cert punt robòtiques gens flexibles i expressives tenen ara la seva versió futurista i de devoció a la pròpia figureta de per se.