dimarts, 13 d’abril de 2010

UNA GRAN SATISFACCIÓ

Si bé aquest bloc sempre l'he entès com un lloc per parlar sobretot de ciclisme, avui vull fer un petit incís professional. Us presento un llibre que he realitzat com a part del meu altre gran passatemps que acompanya la bici, la història. El fet és que com que estic content de que finalment aquest treball vegi la llum després de tant de temps, us en voldria adreçar quatre  paraules. Doncs bé, ens posem seriosos,... és broma!!!

En motiu del centenari de l’entitat Creu Roja Sant Feliu de Guíxols-Vall d’Aro, aquest dissabte 17 d'abril a les 11h del matí, a la sala de conferències de la Biblioteca Pública Octavi Viader Margarit, presentem el llibre que el company David Vilardebó ha dissenyat i que jo he fornit de continguts durant els gairebé tres darrers anys.  


Són un total de 312 pàgines que des de bon principi i atès el caire humanitari i social de l’entitat, vam decidir que havien d'il·lustrar la història de la institució però també la seva vessant més personal. I d’aquí les prop de 20 entrevistes contingudes en el llibre. Entrevistes als diferents presidents de l’entitat i a una mostra de diferents voluntaris escollits amb el criteri de l’actual Junta de Creu Roja. Així mateix, aquesta vessant personal ve també reforçada per diferents conjunts de fotografies que ocupen de 2 a 3 pàgines i que es poden trobar de forma intermitent en el llibre.

El llibre està estructurat d’una forma força lògica, i atenent a la possibilitat de que tots els seus lectors no coneguin la història d’un ens tant estructural com Creu Roja. Per aquesta raó, es parteix d’una breu introducció per donar a conèixer l’entitat com a ens internacional, per passar al coneixement del seu funcionament com a ens nacional i a ens autonòmic, en aquests dos darrers casos utilitzant l’excusa d’un període tant significatiu pel país com va ser la guerra civil. Aquesta és una informació inèdita molt interessant extreta de la correspondència creuada entre el nostre comitè/assemblea Local i aquests altres comitès/assemblees durant aquella època.

Un cop passada aquesta introducció s’entra pròpiament a la història de l’entitat com a ens local, entenen sempre l'adjectiu ”local” com la zona compresa entre Sant Feliu de Guíxols i la Vall d’Aro. A partir d’aquí és la pròpia cronologia dels fets materialitzada en la creació i evolució de les diferents seccions de Creu Roja Sant Feliu de Guíxols-Vall d’Aro la que marca el fil del llibre.


Ha estat una experiència diferent fer aquest tipus de llibre on les fonts documentals dels diferents arxius de la vall i de l’arxiu central de Creu Roja de Madrid s’han complementat amb les fonts orals de molta gent, dels entrevistats, però també de molta altra gent que com aquests també van ésser voluntaris, familiars de voluntaris, o que potser van fer-hi el servei militar, o que hi van treballar. El fet és que entre tots han fet possible esbrinar molts detalls d’aquesta història centenària, i que segurament ens en podrien fer esbrinar molts més. A tots ells moltes gràcies per una col·laboració, que puc assegurar que ha enriquit el llibre. 


Apa, ja podeu tornar a pedalar, aquí no ha passat res!!!